Lasurit

Как да се до предпазим от блясъците на всичките ярки нови фарове?

Как да се до предпазим от блясъците на всичките ярки нови фарове?

Как да се до предпазим от блясъците на всичките ярки нови фарове?

Реклама Opel Stock
Ако чувствате, че сте постоянно заслепени, докато шофирате през нощта, не сте сами и това не е само защото куп братя с камиони са поръчали следпродажбени LED фарове от Amazon или АлиБаба, които са инсталирали сами. Със сигурност има нещо в това, заедно с задниците, които карат с включени светлини през цялото време, но фаровете наистина заслепяват повече през последните години.

Добрата новина е, че има няколко неща, които можете да направите, за да направите нощното шофиране малко по-малко неприятно. Както обясняват оптични инженери, вие вече сте в неизгодно положение, когато шофирате през нощта, защото зениците ви се разширяват, за да пропускат повече светлина. Това е добре, за да можете да виждате по-добре на тъмно, но също така изостря всички проблеми със зрението, които може да имате, като късогледство или астигматизъм. Освен това пречи на чувството ви за фокус.

Също така не може да се отрече фактът, че превозните средства като пикапи, камиони и големи SUV имат фарове, монтирани по-високо от земята, което ги прави по-вероятни да заслепят другите водачи. Част от проблема са и самите фарове. Докато по-старите дизайни на фаровете хвърлят жълтеникава светлина, модерните LED фарове са много по-бели или сини. Дори технически да не са по-ярки от старите фарове, очите ви интерпретират бялата и синята светлина като по-ярки или по-ярки от жълтата светлина.

По-късата дължина на вълната на тези сини светлини също се разпръсква във вътрешността на очните ви ябълки до 16 пъти повече от цвят с по-голяма дължина на вълната, като червеното. Това е част от причината да виждате линии от светлините на други шофьори, докато шофирате през нощта.

В крайна сметка се нуждаем от промени в разпоредбите, за да позволим по-модерни фарове, които не са толкова заслепяващи, но междувременно има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да сведете до минимум отблясъците през нощта.

Първото е да миете често предното си стъкло, защото мръсотията и други нечистотии по предното стъкло причиняват разпръскване на светлина дори повече, отколкото чистото. Ако носите очила, същото важи и за поддържането на лещите ви чисти. Трябва също да се уверите, че очилата ви имат антирефлексно покритие върху тях, което струва повече, но ако намалява отблясъците, вероятно си заслужава.

Друг вариант е да опитате да увеличите яркостта на светлините на таблото. Това трябва да доведе до свиване на зениците ви, което донякъде трябва да подобри нощното ви виждане. Също така се препоръчва приема на добавки като лутеин и зеаксантин за подобряване на здравето на очите.

Едно от най-ефективните действия, които потенциално можете да предприемете, може да е най-досадното – ако използвате очила или контактни лещи, проверявайте очите си всяка година, за да сте сигурни, че рецептата ви е актуална. Може да не чувствате, че имате нужда от нови очила, но ако сте имали очен преглед преди години, проблемите ви с нощното шофиране потенциално биха могли да бъдат подобрени с нови лещи. Особено ако можете да вземете такива с гореспоменатото антирефлексно покритие върху тях. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили XPeng

XPENG проговори френски

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Bentley

Новото Bentley Continental GT идва със 782 конски сили

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Alpine Renault

RENAULT Rafale E-Tech 4x4 обещава 300 конски сили и 100 километра в чист електрически режим (Видео)

Май 16, 2024