Lasurit

Офроудът с Ford Model T не е шега! - видео

Офроудът с Ford Model T не е шега! - видео

Офроудът с Ford Model T не е шега! - видео

Реклама Skoda Stock
Преди изобщо да възникне категорията автомобили SUV, хората излизаха и се забавляваха с каране на автомобили в природата. В дните преди автомобилите карането извън пътя не беше твърде трудно, ако просто яздите кон, но с каруца беше значително по-сложно. Все пак пионери, търговци и други го направиха, демонстрирайки как културата на минаване по пресечени пътеки датира много преди модерния двигател с вътрешно горене.

С появата на колите офроуд карането продължава с доста веселие и удоволствие. Например такова с класиката като Tin Lizzie. Когато си помислите, че Ford Model T отвори възможност за притежаване на автомобил за обикновените хора и че много от тези хора е трябвало да стигнат до райони, където в най-добрия случай пътищата са повече от неравни, това има смисъл. Америка и други страни бяха много различни, преди колите да станат обичайни, с много междуселски пътища от утъпкана пръст, направени тесни и доста от тях подходящи дотогава само за конна езда.




Хенри Форд разбираше това, така че построи Model T така, че да се справи с условията, пред които ще се изправят хората. Ако смятате, че модел T е деликатен, крехък автомобил, явно нямате почти никакъв опит с него. Да, той е изключително прост в сравнение с днешните автомобили, но Ford го направи невероятно издръжлив и здрав. Моделът T беше истински работен кон по онова време, теглещ тежки товари, возещ семейства, и транспортиращ фермери до отдалечени места.




За да помогне за популяризирането на Model T в европейското му начало, Ford превзе един Бен Невис, най-високия планински връх във Великобритания. Колата е трябвало да пресече дълбок сняг, скалист терен, стръмни склонове и други коварни условия, нещо, което е направила с относително малко проблеми. Всичко това бе направено, за да докаже, че новият Ford е способен и издръжлив, давайки на средностатистическия британски гражданин превозно средство, което може да съперничи на много по-скъпи, луксозни автомобили, когато става дума за полезност.

Като се има предвид, че Model T заема почти една трета от автомобилния пазар на островната страна в рамките на две години, този рекламен трик се е изплатил. Както вероятно сте си представяли, офроудът с Model T не е просто като използването на модерен SUV. Няма задвижване на четирите колела, 35-цолови гуми за кални терени и т.н. Колата е лека, така че ако заседне, обикновено лесно може да се избута.




За особен комфорт при шофиране по пътеки в Tin Lizzie е трудно да се говори. Кабината е отворена, така че се покривате с прах или кал. С опростено шаси колата е като каране на дъска, което означава, че усещате всяка неравност, така че може да сте благодарни за модерните окачвания и тяхната степен на затихване. Все пак шофирането на Ford Model T не е толкова лесно, колкото шофирането на автомобили от края на 20-ти век, да не говорим за тези, произведени през този век.

Ако някога имате възможност да карате такъв автомобил, трябва да се възползвате от възможността. Това може да бъде смиряващо, но изпълнено с учене преживяване, което ви дава оценка за това докъде са стигнали автомобилните технологии през последните 100 години. Фактът, че хората са успели да се справят със сложноста на офроуда, докато преминават по неравни пътеки, е доказателство за техните шофьорски умения тогава.

Докато шофирането на Ford Model T по неравна пътека преди 100 години може да е било по-скоро необходимост, за ентусиастите днес това е по-скоро предизвикателство. Отчасти е нещо, направено за самохвалство, защото ако можете да прекарате „Тенекиената Лизи“ през определен район, където други шофьори не могат да го направят и с модерен джип, вие очевидно сте по-квалифициран. Има и факторът новост, както и желанието да се усети връзка с начина, по който хората са живели навремето. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Lancia Volvo

Най-четеното от изминалата седмица (19/2024)

Май 12, 2024
Авто Новини Авто глобус Audi BMW Lamborghini

Битка с 3 Х 1000 конски сили (Видео)

Май 11, 2024