Opel Stock

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

Реклама Honda ZR-V
Премиите за покупка на електрически автомобили в развитите страни в Европа вече не оказва влияние върху продажбите на електрически автомобили. Почти 31 400 автомобила с чисто батерийно задвижване (BEV) са били новорегистрирани през март, почти 30 процента по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Това съобщават от най-големия немски автоклуб ADAC.

По-специално новите частни регистрации са намалели рязко в сравнение с края на 2023 г. Общо 11 403 автомобила с електрическо задвижване са били частно регистрирани през март 2024 г. Това означава, че все пак има поне малка възходяща тенденция спрямо предходния месец, тъй като през февруари са регистрирани 10 858 електрически превозни средства. През декември 2023 г. имаше увеличение на новите частни регистрации подтикнато от обявеното намаляване на финансирането, преди внезапното прекратяване на екологичния бонус.

ADAC е убеден, че този подход е унищожил доверието и допълнително е разстроил потребителите. Особено засегнати са хората, които вече са поръчали превозно средство и са взели предвид субсидията, но все още не са успели да го регистрират. Въпреки че много производители на превозни средства са намалили цената чрез отстъпки, ADAC вярва, че несигурността все още оказва влияние и води до по-нататъшно нежелание за покупка.

Новите търговски регистрации остават на ниското ниво от последните месеци. Досега през 2024 г. е имало средно малко над 17 300 нови търговски регистрации на електрически автомобили на месец. Последният път, когато имаше висок брой регистрации в търговския сектор, беше през август 2023 г. поради планираното изтичане на екологичния бонус за търговски превозни средства през септември.

От гледна точка на ADAC, увеличаването на търговските автопаркове е от съществено значение, за да може да се развие солиден пазар на употребявани автомобили. Това е още по-вярно, като се има предвид, че средно само около 30 процента от купувачите на превозни средства избират нови автомобили. Пазарът на употребявани автомобили в момента започва да се развива на фона на многобройни връщания на лизинговани автомобили. ADAC се надява, че това ще спомогне за разпространението на електромобилността и ще я направи възможна за онези хора, които не могат да си позволят ново превозно средство. През март беше отчетен връх с дял от 2,14 процента от всички пререгистрации - повече BEV са били пререгистрирани само за общо два месеца през последните четири години.

Най-популярният сегмент с над половината новорегистрирани електрически автомобили остават SUV (17 071 от 31 384). Големият брой регистрации в SUV сегмента се дължи преди всичко на гамата от модели.Регистрациите на автомобилите в компактния клас продължават дългия спад (3348). Според ADAC разнообразието от предлагани продукти трябва да се увеличи значително и цената за по-малките превозни средства трябва да стане значително по-атрактивна, за да могат да бъдат в крак с алтернативите предложения на модели с ДВГ. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Geely Lotus NIO

Април 2024: NIO записа ръст от 135%

Май 02, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус

Conti: стратегия за електромобилност и за подмарките

Май 02, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Kia

Kia с рекорд при електромобилите си в Америка

Май 02, 2024