Skoda Monte Carlo

Пролетната проверка на кемпера

Пролетната проверка на кемпера

Пролетната проверка на кемпера

Реклама Skoda Monte Carlo
Пролетното време и предстоящите празници канят собствениците на кемпери да предприемат първото си пътуване за годината. За да не помръкне желанието ви за пътуване, кемперът трябва да бъде добре проверен и почистен отвътре и отвън. Асоциацията TÜV дава съвети как да стане това.

За да може кемперът изобщо да бъде преместен, е необходима функционална проверка на стартера и бордовия акумулатор след по-дълъг период на престой. В същото време собствениците на кемпери трябва да проверят и функционирането на всички осветителни системи. Дефектните лампи трябва да се сменят.

Проверката на спирачките на кемпера е особено важна за безопасността. Ако спирачните дискове се виждат, може да се извърши визуална проверка. и се усети състоянието на спирачните дискове. Спирачният диск трябва да е гладък и да няма канали. Ръждата, която може да се появи след дълъг период на престой, трябва да изчезне сама след няколко пробни спирачни сесии.

За да се осигури безопасно шофиране, трябва да се провери и налягането в гумите. Ако налягането на въздуха е било повишено до максимално налягане за съхранение, може да се наложи да се намали отново. Ако досега са били монтирани зимни гуми, сега е моментът да ги смените с летни. Собствениците на кемпери също трябва да проверят дълбочината на протектора на гумите си. Въпреки изискваната от закона минимална дълбочина на протектора от 1,6 милиметра, все пак трябва да останат три до четири милиметра за безопасно шофиране, например за намаляване на риска от аквапланинг.

Технологията на борда и интериорът на кемпера също трябва да бъдат щателно проверени. Те включват отопление, хладилник, печка, санитарно помещение и къмпинг тоалетна. Газовата горелка, включително запалването и газовите бутилки, също трябва да бъдат проверени. Газопроводите и маркучите трябва да се проверят за пукнатини или повреди. Детекторите за дим, пожарогасителите и детекторите за въглероден окис трябва да бъдат проверени за функционалност.

Впоследствие монтираното допълнително оборудване като сенници, соларни модули или задни стелажи трябва да се провери, за да се гарантира, че са здраво закрепени. Спуканите прозорци и врати могат да доведат до повреда от влага в кемпера, което може да навреди не само на комфорта, но и на здравето на потребителите. Редовната проверка на уплътненията предотвратява увреждане от вода и образуване на мухъл и предпазва кемпера от преждевременно стареене. Добре поддържаните уплътнения имат по-дълъг живот: просто третиране с глицерин или талк ги поддържа водоустойчиви и еластични.

Особено ако мобилният дом е прекарал зимата на открито, собствениците на кемпери трябва да отделят време за внимателно пролетно почистване в началото на сезона. Подходящи уреди за почистване под високо налягане и прахосмукачки се предлагат в автомивки или бензиностанции. Вътрешността също трябва да бъде внимателно почистена. Влагата може да бъде истински проблем в кемпер, така че обикновено трябва да използвате малко вода в интериора. Леките замърсявания се отстраняват бързо от всички повърхности, стени и тапицерия с микрофибърна кърпа и прахосмукачка.

Дори ако водните системи са били изпразнени преди зимната ваканция, сега те трябва да бъдат изплакнати, дезинфекцирани и след това старателно изплакнати отново. За да не се осигури среда за живот на водорасли и бактерии, резервоарите за вода трябва да се дезинфекцират поне два пъти годишно. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Geely Smart

Geely обещава хибридна автономност от над 2000 километра

Апр 29, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили

На една "бърза" зарядна станция в ЕС се падат по 29 електромобила

Апр 29, 2024
Авто Новини Авто глобус Porsche

Porsche Taycan Turbo GT e обут с гуми на Pirelli

Апр 29, 2024