Opel Stock

Идеята за четири цвята на светофара?

Идеята за четири цвята на светофара?

Идеята за четири цвята на светофара?

Реклама Nissan X-Trail
Допълнителен бял светофар би могъл да подобри трафика както на превозни средства, така и на пешеходци. Нови изследвания показват, че добавянето на бяла светлина ще ускори трафика и ще подобри безопасността както за автомобили, така и за пешеходци.

Червено за спиране, зелено за движение и жълто за подготовка за спиране (или натискане на газта, ако сте като някои шофьори). Така е от 20-те години на миналия век и дори е кодифицирано от международен договор, за да се гарантира, че няма да се случат инциденти, ако шофьор в Лондон не разбира сигналите в Токио.

През изминалия век технологията претърпява непрекъснато усъвършенстване. Електрическото осветление замени семафорите. Компютрите позволиха свързването на множество светлини, а сензорите им позволиха да анализират трафика и да коригират времето за максимално оптимизиран поток. Разработени са системи, които управляват светлините за цели градове и цифровите модели на трафика са усъвършенствани до изящно изкуство.

Появата на автономните превозни средства (AV) въведе нов обрат. AV не само имат способността да шофират сами, но могат и да комуникират помежду си, както и с централна компютърна система за трафика. Това означава, че AV-тата стават част от самата система за контрол на трафика и могат да работят заедно, за да подобрят трафика със значителна разлика.

Екип от изследователи от Държавния университет на Северна Каролина предполагат, че след като критичен брой AV са на пътя, четвърта, бяла светлинна светлина може да се добави към традиционното трио. Техният компютърен модел работеше много добре при ускоряване на движението през кръстовища, но имаше място за подобрение.

„По-ранната ни работа въведе идеята за четвърти пътен сигнал, наречен „бяла фаза“, който използва изчислителната мощ на автономните превозни средства, за да ускори трафика на кръстовища – но все още не бяхме включили какво би означавала тази концепция за пешеходците.“ - казва Али Хаджбабайе, доцент по гражданско, строително и екологично инженерство в Държавния университет на Северна Каролина - „Сега разширихме нашето изчислително моделиране, за да отчетем пешеходния трафик и резултатите са изключително обещаващи както за пешеходците, така и за превозните средства.“

Както в предишното проучване, AV действат като пастири за управляваните от хора превозни средства в техните ленти. Когато има достатъчно AV, сигналът става бял, казвайки на човешките шофьори да следват AV или другата кола пред тях. Колкото повече са AV на пътя, толкова по-бърз е потокът. Разликата този път е, че пешеходците вече са включени в модела.

Това, което екипът установи, беше, че дори при наличие на пешеходен трафик, общият поток все още се подобрява както за превозни средства, така и за пешеходци с над 25 процента. Разбира се, все още трябва да се извърви дълъг път, преди подобна система да стане практична. Освен наличието на достатъчно AV на пътя, има и проблем с инсталирането на достатъчно четири светлинни сигнали.

„В момента създаваме физически тестов стенд, който ще ни позволи да експериментираме с тази концепция във физическия свят – не само в компютърен модел“ - каза Хайбабаи - „Въпреки това превозните средства, които използваме в тестовия стенд, са достатъчно малки, за да ги държите в ръцете си. Това ще ни помогне да идентифицираме предизвикателствата при внедряването без разходи и риск за безопасността, свързани с използването на пълномащабни превозни средства. Междувременно ние сме отворени за работа с индустриални и изследователски партньори, за да проучат начини за напредък с тези технологии."

По-големият въпрос, разбира се, е как да вместим новата светлина в песните, които пеем на децата си. „Спри, казва жълтата светлина. Тръгвай, казва зелената. Чакай, казва жълтата светлина, седнала между тях.“ Ще се наложи добавка като - „Следвайте автономната кола пред вас, ако има такава, и също пресечете пътя, ако искате, или в противен случай просто останете където сте, казва белият.“ Явно има нужда от още доста работа... Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус BMW Honda Hyundai Kia Mazda Porsche Toyota Volvo

Honda CR-V оглави класация на Car and Driver

Апр 29, 2024