Уникално: 8 часа операция на мозъчен тумор над 1 кг даде шанс на Божидар

41-годишният мъж се възстановява успешно
9

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

41-годишен мъж с мозъчен тумор над 1 кг е бил спасен след високорискова операция.

Интервенцията е продължила осем часа, разказа днес екипът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който стои зад нея: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

Божидар от години страда от главоболие, на което първоначално не обръща внимание. Преди две години главоболието става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага.

А когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, той ще загине до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

"Железният човек", както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са хора с увреждания), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навърши седем години и тръгна на училище, разказват от болницата за "медицинското чудо".

Рисковете Божидар да почине по време на лечението са огромни. "От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек", обяснява неврохирургът д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая.

Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Избират нов подход, като се надяват това значително да ограничи кръвозагубата. Първоначално извършват селективно запушване на голяма част от хранещите съдове на тумора, под високотехнологичен рентгенов и термографски контрол.

Няколко дни след емболизацията лекарите пристъпват към самото отстраняване на лезията . По време на продължилата цял ден операция пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

Ранният следоперативен период е тежък, но Божидар не се предава и вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две той ще бъде изписан от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

"Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е една европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски", коментира д-р Найденов.

Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега. Той призна, че в Клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си от сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и няма как да бъде обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса.
 
Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който независимо от успеха на операцията, още дълго време ще бъде "извън строя".

"Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си", споделя неврохирургът.

Дарителска банкова сметка

Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
ogin преди 4 години
какви разходи бе нали сте спасили човека майната им на парите
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под статията за починалото дете, за което не е ясно каква е причина за смъртта-96 коментара.Под статия за сложна и животоспасяваща операция 6 коемнтара.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма какво да се лъжем 3-4 месеца нормален живот и това ще е. Минал съм през това с приятел- знам какво е. И то говорим за операция в Израел. 5-6 месеца всичко беше наред и после зверски непосилни мъки и смърт. Едно упражнение за лекарите все пак и надежда за пациента. Лошо няма.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отсрамиха си колегите, които са подмятали 3-годишно дете от болница в болница докато почине.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Имам лични впечатления от тази болница и успешно преминало оперативно лечение. Благодарности!
2
1
 
33
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
браво на докторите
1
13
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
Луда работа